Wednesday, October 19, 2011

mengapa cincin perkahwinan disarungkan pada jari manis ?


assalamualaikum



ok jom kita cari jawapannya.

satukan kedua tangan anda dan tekuk jari tengah ke bahagian dalam,kemudian 4 jari lainnya pertemukan ujungnya (lihat gambar).

permainan dimulai.5 pasang jari tetapi hanya sepasang yang tidak boleh dipisahkan....

1.cuba buka ibu jari anda,ibu jari boleh di buka kerana ibu jari mewakili orang tua.manusia mengalami sakit dan kematian,oleh kerana demikian orang tua kita juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

2.tutup kembali ibu jari anda dan buka jari telunjuk anda,jari telunjuk mewakili saudara kita (abang,kakak,adik).mereka memiliki keluarga sendiri,dan mereka juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

3.sekarang tutup jari telunjuk anda dan buka jari kelingking anda,jari kelingking mewakili anak-anak.cepat atau lambat anak-anak juga akan meninggalkan kita kerana mereka harus berkeluarga sendiri.

4.selanjutnya,tutup jari kelingking anda,bukalah jari manis dimana anda menyarungkan cincin perkahwinan.anda akan heran kerana jari manis tersebut tidak boleh dibuka.kerana jari manis mewakili suami isteri,selama hidup anda dan pasangan anda akan terus melekat satu sama lain,sehidup semati.





lagu tema : jangan pisahkan aku dan dia.  kehkeh.
di kopipes daripada fesbuk. ^^


terima kasih. sila baca lagi -_-

14 comments:

Lelaki Godang (Ahmad Taufik) said...

fuhyoo nice sharing!

asfira aminuddin said...

babe! sula laahhhhh. haha. mmg jari manis ni susah nak buka kan. kalo jari tnegah ape cerita babe? hehe.

farah izwani said...

@ Lelaki Godang (Ahmad Taufik) :
kopipes je bro. ehe

farah izwani said...

@asfira aminuddin :
bukan susah tapi tak boleh buka.
kalau jari tengah tu dah lain macam.
kahkah

crayon said...

hahahaha.. awat letak gambaq 'buah 3line' tu.. lawak.. lawak.. hahaha

ILA HonEyBuNNy said...

ila dah cuba wat dulu...memang betul kan....;-) sbb tu jari manis...hehhe

farah izwani said...

@ crayon :
??? dok pahe

farah izwani said...

@ ILA HonEyBuNNy :
manissya jari ini. hehe

aleen aiden said...

terbaekkk! ^_^

ZURAINI said...

owhh I see. haha. But I pnah bace yg blood vessel kat jari manis ni connect to heart directly. If in not mistaken la. Heee..

MUHAMMAD GHAUS said...

mang betol la xley bukk...da try..terbaekk

Madd said...

nice sharing la....ehhehehhehe
belum ade ape ikatan...xpkai cincin ag....

Azlan Hasan said...

salam..

hehe..betul laa..hehe..memang suma orang camtu ek..hehe..rare nak jumpa info camni..hehehe

Regards,
-Strider-

admin said...

jom follow blog saya ni jugak jomwayangku.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
copyright@hakmilik kekal farah izwani. tiada kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia