Saturday, July 30, 2011

melayan customer oku


assalamualaikum

hari ni gajian.  jadi rasa bersemangat tu lain macam.  haha.

semalam ada sorang customer oku datang kedai ni.  serius aku rasa takut.  takut nak layan macam mana.  takut tak faham apa yang dia nak.  jadi aku cuba je lah faham ikot gerak tangan dan gaya yang dia buat.

kadang kadang ada yang aku tak faham.  muke jadi berkerut.  haha.  banyak kali tanya, dia hanya boleh jawab pakai bahasa isyarat je sebab dia bisu juga pekak.  aku takut buat dia kecil hati sebab banyak kali aku tanya bile tak paham.

oku ni datang nak order baju.  dia tengok semua baju yang tergantung satu persatu.  tanya harga.  warna.  design semua.  susah jugak lah nak layan.  aku pun jadi bisu sekejap.  guna bahasa isyarat jugak lah konon.  pandai2 buat bahasa isyarat sendiri.  kehkeh.

macam mana ek nak layan customer oku ni.?  




aku punye bahasa isyarat kadang kadang dia sendiri tak paham.  haha.  so aku tulis je kat kertas, bagi dia baca.  dia still jawab dalam bahasa isyarat.  


abaikan tulisan buruk. lalala.

dia nak order baju korporat.  taknak letak logo atau ape.  cume nak sulam nama jek.  lastly aku tanya macam mana nak contact?  dia buat gaya 'mesej je, jangan kol pulak.  saya tak boleh cakap'.  hehe.  kelakar jugak time tu.  dia pon sporting.

penyelesaiannya apa ek?  aku kena belajar bahasa isyarat ke?  kehkeh. ^^

tata.  lepas kerja nanti balek kampung.  sambut puasa kat kampung dengan umiabah.  yihaaa.  teman lelaki nak jumpa tak?  keke.  harap harap gaji masuk hari ni dan komisen lebih.-.-  boleh belanja awak cikencop. (".)



terima kasih. sila baca lagi -_-

18 comments:

♥♥ arabella ♥♥ said...

blaja2 isyarat...hehe
tapi oku nh best...

a little less conversation said...

mntk bos anta awk pg klas bhs isyarat..sng nk handle situasi cani lg..huhu

Wani said...

kene belajar . pelanggan macam2 peel ~ hah

msat said...

-_-..sedih..

SYAFIQAHSALEH said...

sy bakal cikgu bahasa isyarat..
proud to be that :)

Hanie_Dew said...

haa..tu bole blaja ngan Syafiqahsaleh.

tak rugi jugak blaja bahasa isyarat ni kan. contohnya bole atasi masalah komunikasi dengan customer OKU.

sifu im said...

layan dengan senyuman pon dh ckop baik aku ase

ILA HonEyBuNNy said...

ok la tu kita tulis dekat kertas...sekurgnya dia faham..heheh

nak cikenchop jugak..huwawwawa....

lavender harum wangi said...

'mesej je, jangan kol pulak. saya tak boleh cakap'.

kahkahkahkah. lawak lawak.

FARAH IZWANI RAMLI said...

@arabella :
sape nak ajar ni?

FARAH IZWANI RAMLI said...

@a little less conversation :
hehe. t cakap gan bos. :)

FARAH IZWANI RAMLI said...

@wani :
belajar kat tadika boleh? ekeke

FARAH IZWANI RAMLI said...

@msat :
tak dapat belanja ciken cop. :(

FARAH IZWANI RAMLI said...

@SYAFIQAHSALEH :
oh yeke. bolehlah ajar saya. :)

FARAH IZWANI RAMLI said...

@Hanie_Dew :
tu lah. tapi tak twu nak belajar dgn sape. hik

FARAH IZWANI RAMLI said...

@sifu im :
kalau senyum tak sudah kang kata gile pulak. haha

FARAH IZWANI RAMLI said...

@ILA HonEyBuNNy :
jom belanja kita. hehehe

FARAH IZWANI RAMLI said...

@lavender harum wangi :
aah. kelakar gak. dengan gaya2 dia tu. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
copyright@hakmilik kekal farah izwani. tiada kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia